poniedziałek, 28 listopada 2016

Zapiekanka Cumberland z serem

Biorąc się za ten przepis nie sądziłam, że wyjdzie z tego taka masa jedzenia! Po spróbowaniu stwierdzam podobieństwo do Shepards Pie - Zapiekanki pasterskiej, także jeśli ktoś lubi tego typu przepisy, warto przetestować również ten - dietetyczny :-)



W gazetce wygląda to tak :

A przetłumaczony przepis tak :

Porcje 4      + 4 do zamrożenia
Gotowe w około 2 godziny

Spray do smażenia
1 kg chudej mielonej wołowiny (5% tłuszczu bądź mniej)
2 cebule, posiekane
3 marchewki, obrane i drobno pokrojone
3 łodygi selera, pokrojone
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
5 łyżek sosu Worcestershire
4 gałązki tymianku
850 ml bulionu wołowego

na wierzch :
1,8 kg mączystych ziemniaków, obranych i pociętych na duże kawałki
8 cebulek dymek, drobno posiekanych, trochę należy odłożyć do podania
2 łyżki sproszkowanej musztardy angielskiej
2 duże jajka, roztrzepane
100 g odtłuszczonego dojrzałego sera Cheddar, startego

do podania : uparowana poszatkowana kapusta


1. Patelnię pokryj sprayem do smażenia i umieść na średnim ogniu. Smaż mięso porcjami, pozbywając się nadmiaru tłuszczu, po zbrązowieniu przenieś mięso do miseczki. Na patelnię dodaj cebulę, marchewki i seler razem ze szklanką wody i duś na małym/średnim ogniu przez około 20 minut.

2. Wmieszaj mąkę i koncentrat pomidorowy, następnie mięso mielone, sos Worcestershire, tymianek i bulion. Delikatnie gotuj, bez przykrycia, przez 45 min (w tym czasie sos powinien mocno zgęstnieć, jeśli nie, gotuj jeszcze chwilę).

3. W międzyczasie, na warstwę wierzchnią, ugotuj ziemniaki (około 12-15 min do czasu aż będą miękkie), odcedź i przełóż z powrotem do garnka. Dodaj dymkę i sproszkowaną musztardę i dobrze rozgnieć (można przecisnąć ziemniaki przez praskę). Odłóż do ostygnięcia na 10 minut, po tym czasie dodaj jajka i przyprawy i jeszcze raz wymieszaj.

4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, bądź z termoobiegiem 200 stopni. Przełóż połowę masy mięsnej do naczynia do pieczenia, wielkości około A4, a drugą połowę do naczynia które można mrozić. Na to rozdziel puree. 
Zapiekankę w naczyniu które pójdzie do zamrażarki zostaw do ostygnięcia przed zamrożeniem. Posyp pierwszą zapiekankę połową sera, żeby całą ją pokrył i piecz przez 25-30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posyp dymką/szczypiorkiem, podziel na 4 porcje i podawaj z uparowaną kapustą.

Ja nie miałam pudru musztardowego, więc dałam musztardę sarepską. No i podałam z gotowanymi warzywami, zamiast z kapustą. Jeśli były jeszcze jakieś modyfikacje, to nie pamiętam ;-)

Wyrób w kilku zdjęciach wyglądał tak



A upieczona porcja o tak


Co mogę napisać? Typowe angielskie danie. Wyszło zaskakująco smaczne i absolutnie sycące. Miłośnikom zapiekanek na diecie mogę spokojnie polecić ;-)
Przepis oceniam na 4/5.

Smacznego,
A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz