wtorek, 3 września 2013

Jajka w sosie curry

Ten miesiąc zacznę zdecydowanie od przepisu z jajem. A nawet ośmioma.
Wiecznie szukam przepisów na jakieś zdrowsze śniadania (bo z tym u mnie fatalnie) i w ręce wpadł mi o ten z męskiego bloga. Nie powiem, lubię jak faceci gotują, także czemu miałabym nie dać szansy tak smakowicie zapowiadającemu się daniu?

Link do przepisu z którego skorzystałam : http://www.meskiwypas.pl/jaja-w-sosie-curry/

Przekopiowany przepis :

Składniki:

8 jajek
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
2-3 łyżki przyprawy curry
2 szklanki mleka
100g ostrego żółtego sera (np. parmezan)
szczypta soli

Co i jak:

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i odłóż na bok. Masło rozpuść na wolnym ogniu i dodaj do niego przesianą przez sitko mąkę i curry. Mieszaj, dolewając po trochu mleka. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia i odstaw. Dodaj teraz ser i sól do smaku. Wymieszaj dokładnie. Jajka przekrój na pół (lub nie, jeśli wolisz całe) i ułóż w naczyniu żaroodpornym a następnie zalej je sosem i wstaw do rozgrzanego piekarnika, żeby się trochę podgrzały. Gotowe. Takie jajka świetnie nadają się na obiad z dodatkiem ryżu i surówek lub na śniadanie z pieczywem.

Zrobiłam wszystko jak napisane, więc wrzucam zdjęcia (te kilka bo przepis na prawdę prosty) :

Robimy sos



Ścieram parmezan


Dolewam resztę mleka i dodaję zarówno parmezan jak i curry


Sos przybiera taką formę


Ugotowane na twardo jajka układam w (silikonowej) foremce


Zalewam sosem i do pieca


Zapieczone wyglądają tak


A zdjęcie pojedynczego robionego na prędce tak
(wiem że dziwacznie mi wyszło :-P )


W mojej ocenie danie nie jest złe, ale... dziwne. Nie wiem czemu do końca bo smak nie jest zły tylko jakiś taki inny niż bym się spodziewała, mimo to zdecydowanie "zjadliwe" ;-) Danie rzeczywiście wydaje się lepsze na śniadanie no i na pewno znajdzie wielbicieli :-)
Przepis oceniam na 3,5/5.

Smacznego,
A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz