sobota, 6 października 2012

Gofry mojej mamy

Przyszedł weekend, można zaszaleć ze śniadaniem, lub deserem ;-) Dawno nie robiłam gofrów, więc nadszedł na nie czas.
Przepis dostałam od mamy jako, że wspomniałam, co zamierzam gotować.


Składniki : 

2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka

4 łyżki oleju lub masła, roztopionego
2 szklanki mleka

Sposób wykonania :

Wsyp wszystko do dużej miski i wymieszaj dokładnie na lejącą się masę. Wlewaj chochlą mieszaninę do gorącej gofrownicy i piecz.


Nie jest trudno wykonać takie gofry jak się czyta, a zaraz pokażę jak to "widać" ;-)







Efekt końcowy




My dziś na śniadanie kilka pochłonęliśmy, z masy wychodzi ich cała masa, a z dżemem truskawkowym smakują przepysznie ;-) Od siebie dodałabym jedynie odrobinę cukru. Polecam.

Smacznego,
A.

2 komentarze:

  1. a wyychodza takie chrupiace czy takie miekkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie ;) ale chłop mówi że to raczej sprawa gofrownicy niż samej masy ;)

      Usuń