wtorek, 2 października 2012

Farfalle zapiekane pod beszamelem

Wielki mały powrót na bloga, ale niedługo nowe przepisy, ostatnio prawie mnie w domu nie ma i czasu na gotowanie brakło.  Ale wracam, taką mam nadzieję ;-)
Z ciekawości obejrzałam na tvn playerze "Pyszne 25" które prowadzi Pani Starmach z Masterchefa. Polega to na tym, że każde prezentowane danie można zrobić w czasie do 25 min i wydając na nie maksymalnie 25 zł. W tym programie działa mi na nerwy, o czym przekonałam się dość szybko, ale do gustu przypadł mi jeden z przepisów z odcinka makaronowego - zapiekanka z farfalle, beszamelem i mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Jak ktoś ciekawy i Pani Starmach go nie drażni osobą swą to niech obejrzy program, bo jeszcze 3 inne przepisy tam robiła.

Jedynie składniki przepiszę dokładnie, sposób wykonania podam jaki ja robiłam wg. zaleceń w programu ;-)

Tak więc na zapiekankę potrzeba :

200 g ugotowanego makaronu farfalle
200 g mięsa mielonego
400 ml przecieru pomidorowego
400 ml mleka
25 g masła (2 łyżki)
25 g mąki (2 łyżki)
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
tymianek
50 g parmezanu
oregano

Zaczynamy od zrobienia sosu mięsnego :

Cebulę kroimy w kosteczkę, kroimy też dość drobno czosnek. Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy.

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, al'dente.

Po podsmażeniu cebulki z czosnkiem na patelnie wrzucamy mięso mielone. Po usmażeniu (ale bez przesady) dodajemy na patelnię przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem, pod koniec dodajemy zioła.

Robimy beszamel :

W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i trzepaczką mieszamy (powstaje zasmażka). Po przesmażeniu chwilę zasmażki po trochu, powoli dolewamy zimnego mleka, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien być raczej gęsty, ale bez przesady.

Ścieramy parmezan.

Bierzemy formę do zapiekania. Na dno dajemy kilka łyżek sosu beszamelowego (żeby makaron nie przykleił się do naczynia), dodajemy cały makaron, na to kolejne kilka łyżek sosu beszamelowego, masa z mięsa mielonego, na to reszta beszamelu, a na sam wierzch starty parmezan. Zapiekamy ok. 10 min w rozgrzanym piekarniku.

Na wstępie powiem, że wkurzyło mnie nie podanie jakiejkolwiek temperatury w jakiej powinniśmy tą zapiekankę w tym piecu trzymać. Na moim przykładzie proponuję bez termoobiegu wstawić na 200-220 stopni i zacząć grzać piekarnik jak zaczniemy wszystko smażyć. Do tego przecieru nie miałam, więc użyłam rozwodnionego koncentratu pomidorowego, a zamiast również nie posiadanego parmezanu dałam trochę goudy i mozzarellę na wierzch :-) Wyszło pyszne, za dużo się nie będę rozpisywać, bo robiłam po kolei wszystko jak w przepisie (no, poza ugotowaniem makaronu, to zrobiłam najpierw), więc wrzucam fotki :

Makaron z mąki durum


Składniki


Robimy sos mięsno-pomidorowy





Makaron gotujemy al dente


Pokroiłam ser


I zrobiłam beszamel...


Podsmażamy mąkę na maśle chwile


A później stopniowo dolewamy mleka


I komponujemy zapiekankę w naczyniu żaroodpornym

Warstwa 1 - beszamel


2 - makaron
3- beszamel


4 - mięso


5 - beszamel
6 - ser


Przekrój



A po wyjęciu z pieca...



Zapiekanę polecam, nawet z koncentratem zamiast przecieru i innym serem niż parmezan. 

Smacznego,
A.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Zamiast mięsa może spróbuj dodać marchewkę czy cukinię, żeby tak pusto nie było? Powinno działać choć nie próbowałam :)

      Usuń
  2. Na halę polecam się wybrać w piątek lub w sobotę, wtedy jest większy wybór i świeży towar :)
    A zapiekanka fajna, lubię takie z beszamelem.

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam, wyszło pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń